Omega-3 fettsyror är essentiella och livsnödvändiga att få med maten då kroppen inte kan producera dem själv. Det finns flera olika typer av omega-3 och de skiljer sig i sin kemiska formel och funktion:

EPA – minskar inflammationer och minskar depressioner.

DHA – utgör cirka 8 % av hjärnans vikt och hjälper att bibehålla elasticitet iblodkärl, förbättra cirkulation i hjärnan och är nödvändig för normal hjärnutveckling och hjärnfunktion.

ALA – kan omvandlas till EPA och DHA, även om processen inte är särskilt effektiv. ALA kan vara fördelaktigt för hjärtans normala funktion, immunförsvar och nervsystem.

Omega-3 fettsyror kontrollerar kolesterol, triglycerider och normaliserar blodtryck, hjälper vid depression, Parkinson och psykoser, bidrar till normalisering av vikt, minskar fettlever, stödjer hjärnutveckling hos foster och nyfödda barn, samt minskar inflammationer vid vissa kroniska sjukdomar.

Omega-6 (CLA och GLA) är också essentiell och har hälsosamma egenskaper. Ett sunt förhållande mellan omega-6 och omega-3 är 1 till 1 men de flesta moderna människor får i sig för mycket av omega-6 genom kost och ibland även tillskott. Undersökningar visar att förhållanden mellan omega-6 och 3 ligger på 17:1 hos gemeneman. Obalansen mellan omega-3 och 6 leder till övervikt, inflammationer och kroniska sjukdomar såsom reumatoid artrit, diabetes, hjärtsvikt och ateroskleros m.fl.

Omega-9 enkelomättad fettsyra är inte essentiell och kan produceras av vår egen kropp men att äta mat rik på omega-9 ger hälsofördelar som t.ex. normaliserad kroppsvikt. En studie på möss (2015) visade att en diet med hög halt av enkelomättade fetter förbättrar insulinkänsligheten och minskar inflammationer.

Människor kan få alla dessa viktiga fettsyror från sin kost men vi behöver rätt balans. Den typiska kosten för en genomsnittlig person tenderar att innehålla mycket omega-6 och otillräckligt med omega-3. Människor kan begränsa sitt omega-6-intag genom att bl.a. minimera användning av vegetabiliska oljor och stekt mat som har tillagats i vegetabiliska oljor.

Hur vet man vilken Omega-3 olja som har hög kvalitet?

De flesta företag som tillverkar fiskoljor ligger i USA där regeringen selektivt främjar forskningar som gynnar fiskeindustrin och globala kosttillskottsjättar. I redaktionerna för vetenskapliga tidskrifter ingår ofta representanter från relevanta branscher. Hajpen med tillskott av fiskolja både omega-3/6/9 började på 70-talet och inte utan anledning, men hur många är det som tänker på vad de får i sig och ger till sina barn?

1. Ta reda på vilken råvara används för din fiskolja (det ska vara viltfångad icke GMO fisk; ansjovis, makrill, sardiner och dyl.) som helst kommer i glasförpackning.

2. Eftersom man idag hittar plastrester (ftalater) i all vildfångad fisk, behövs det en speciell reningsprocess för att minimera ftalaterna. Denna rening är inget som myndigheterna kräver men det är något som exempelvis ArcticMed anser är viktigt. ArcticMed har en så ren fiskolja som det går att få och kommer i glasflaskor, därför är den att rekommendera.

3. Index TOTOX (total oxidation) är en viktig punkt som bör tas i beaktande. Den mäter graden av oxidation av fettsyror. Ju fräschare olja, desto lägre TOTOX-index. Fiskoljan är så instabila att den spontant börjar oxidera redan innan den kommer in i blodomloppet. Högst tillåtna nivå fastställd av EU-förordningar är 26. Det finns inte många märken som håller TOTOX-nivåerna så låga som möjligt (ArcticMed är en av de få som håller sig under 20 i TOTOX).

4. Tillräckliga mängder EPA och/eller DHA. EPA och DHA är mer kraftfulla syror, till skillnad från ALA. Klassiskt sett ses EPA som ett särskilt fördelaktigt tillskott för hjärtat och DHA för ögonen och hjärnan (upp till 10 % av fetterna i hjärnan består av DHA). Vissa kosttillskott innehåller endast EPA eller endast DHA.

5. Rätt form av Omega-3. Alla omega-3-fettsyror är inte lika. Fiskrom till exempel har mycket höga halter av omega-3 lysosofatidylkolin. Många företag som säljer fiskolja säger att de alla har liknande effekter men det är inte så enkelt: olika former av omega-3 kan ha olika absorbtionshastighet, olika sätt att bearbetas av kroppen, olika fördelningar i vävnader och olika effekter på hälsa.

Som ni kanske förstod, hög kvalitet får man leta med ljus och lykta och det kan inte vara billigt. Om du inte har råd med ett högkvalitativt kosttillskott är det bättre att inte köpa alls. Med denna länk får du som ny kund 10% rabatt med koden HD6HWV6YA2 på din första order hos ArcticMed. För dig som vill nörda in sig finns det ett enkelt test för att mäta omega-3-fettsyranivåer i kroppen innan och efter att du har tagit en kur (inklusive förhållandet mellan omega-6 och omega-3 och alla 24 fettsyror samt transfettindex, vilket ger en heltäckande bild av din fettsyrebalans). Testet heter Komplett Fettsyratest och finns på ArcticMed.

Dela detta inlägg