Medicinska framsteg har bidragit till att medellivslängden har ökat men kan man applicera denna framgång till livskvalitet?

Autoimmuna sjukdomar är en daglig plåga för många människor som trots sina diagnoser har lärt sig att leva livet fullt ut. Det finns mer än 100 olika autoimmuna sjukdomar i världen. Den konventionella medicinen kan inte bota dem och erbjuder behandlingar för att endast bromsa sjukdomsförloppet och dämpa immunförsvaret med bl.a. hormoner. De exakta orsakerna till autoimmuna sjukdomar är fortfarande okända. Forskare antar att det är genetik, miljö och livsstil. Idag är det bara integrativ medicin som avsevärt kan förbättra livskvaliteten för dessa patienter.

Det sägs att autoimmuna sjukdomar uppstår när egna immunceller av misstag börjar förstöra egna friska vävnader. Immunsystemets förmåga att skilja på sitt eget och främmande beror på den komplexa regleringen av cellsvar på antigener inklusive svar från T-hjälparceller. Två av de många celltyperna som är involverade i immunitet och autoimmunitet är Th1 och Th2.

Th1-celler deltar i ”cellulär” immunitet främst mot virus och parasiter, medan Th2-celler riktar immunitet främst mot bakterier och allergener. Det finns även många fall där läkemedel eller andra mekanismer är inblandade. Både Th1 och Th2 skall vara i balans. Näring och sömn spelar en nyckelroll, flera näringsämnen och hormoner bl.a. melatonin, probiotika, selen och zink bidrar till Th1/Th2-balansen.

Autoimmuna sjukdomar är inte bara extremt komplexa, utan också mycket individuella. Hashimotos (hypothyroidism), Reumatoid artrit eller psoriasis hos en person är inte detsamma som hos en annan person. Och vart och ett av dessa fall kräver sin egen strategi. Praktiskt taget alla autoimmuna sjukdomar har antingen Th1- eller Th2-dominans.

Varför är det viktigt?

Om du har Hashimotos med Th1 dominans och tar Echinacea, Astragalus, Lakritsrot, Beta-Sitosterol, Ashwaganda, Panax Ginseng, Svamp (Maitake, Reishi, Shiitake) eller Chlorella kommer du att må betydligt sämre.

Å andra sidan stimulerar antioxidanter som grönt te, Resveratrol, Pycnogenol, Curcumin och gotu kola Th2-systemet och är olämpliga för personer med Th2-dominans.

Vad som kan göras?

Patienter med autoimmuna sjukdomar har inte bara brister på vitaminer och mineraler, utan ofta också en virusbelastning, läckande tarmsyndrom och mycket mer som kan och bör arbetas med.

1. Eliminera autoimmuna triggers. Det kan vara: gluten, jod, stress, ökad tarmpermeabilitet (läckande tarm), obalans i tarmflora, infektioner, östrogener, tungmetaller och andra miljögifter.

2. Förstärka Th-cellers reglerande funktion. Vitamin D har visat sig påverka balansen mellan Th1- och Th2-svar.

3. Minska inflammation. Att bl.a. säkerställa en balans mellan omega-3 och omega-6 fettsyror är viktigt genom att följa en antiinflammatorisk livsstil och undvika triggers som gluten m.m.

Trots att situationen är mycket komplex, kommer behandlingen att vara densamma för olika autoimmuna diagnoser: arbete med immunsystemet med hjälp av ett individuellt utvalt homeopatiskt läkemedel, näringskorrigering och endast som sista punkten rekommendation på kosttillskott beroende på typen av problemet.

Dela detta inlägg