Du vill säkert veta vilken mat är nyttig för dig och vad som är onyttig?
Tyvärr har vetenskapen om kost minst antal tillförlitliga artiklar än något annat ämne bland publikationer: först hyllas ägg och kött, sedan är det precis tvärtom, socker är det värsta man kan äta och plötsligt är det fett som är orsaken till alla sjukdomar. Samma sak med olika kosthållningar och dieter – keto, paleo, epi-paleo, GI, LCHF, osv. Vetenskapsmän byter sina påstående från det ena till det motsatta med jämna mellanrum.
För det första bör den typen av forskning göras under decennier men studier vi hänvisas till är för kortvariga. Eftersom de flesta dieter brukar ge god effekt under en kort period och även förbättrar symptom betyder det inte automatiskt lika positiva resultat i längden.
För det andra beror de positiva eller negativa effekterna på en massa andra faktorer: etnicitet, kultur, klimat, tillagningssätt, kön m.m. Befolkning i Italien dricker lika mycket alkohol som i Finland men har knappt alkoholproblem enligt statistiken. De flesta laktosintoleranta finns i asiatiska länder men svenskar har haft mjölk som måltidsdrink i generationer. Starka kryddor kan leda till magproblem hos den ena men är vardagsmat hos en annan.
Vad är det som avgör om maten är nyttig eller onyttig?
Mycket mer än vad vi tror. Att steka ägg på rapsolja i Teflon stekpanna eller i gjutjärn och ghee avgör nyttighetsgrad hos slutprodukten. Forskarna som har heta diskussioner om huruvida ägg är nyttigt eller inte har aldrig tagit tillagningsprocess eller kvalitet på råvaror i beaktande. Fisken du äter kan vara nyttig om denna är fångad i rena hav och onyttig om den kom från en annan region och innehåller tungmetaller. Ju större fisk desto större risk för föroreningar med exempelvis kviksilver. Förvarar du din mat i plastlåda eller i glasburk är avgörande om innehållet i den är nyttigt eller onyttigt. Kaffe kan vara nyttig på morgonen och onyttig till natten. Den nyttiga ketodieten blir väldigt ”onyttig” efter en antibiotikakur. Fytoöstrogener i t.ex soja är onyttiga för män men acceptabla för kvinnor. Mat påverkar humöret och humöret påverkar nyttighet av mat. Och inte minst viktigt är det huruvida maten du äter är ekologisk eller inte, besprutad och modifierad eller från egen rabatt, fraktad från andra sidan jorden eller plockad direkt från trädet.
Alla dessa parametrar är omöjliga att kontrollera i en forskning. Att genomföra en adekvat studie av nutrition är endast möjligt i fängelse bland livstidsfångar, vilket i vår liberala tid inte är helt realistiskt.