För att hitta en homeopat som har studerat de mest avancerade homeopatiska metoderna, uppmärksamm följande:

1. En skicklig homeopat ordinerar endast ETT läkemedel.
2. Han späder ut läkemedlet i en flaska vatten; mängden bestämmer homeopaten själv. Den som råder dig att ta läkemedlet i torra doser har inte studerat de mest avancerade homeopatiska metoderna och behärskar dem inte, vilket inte bara fördröjer din läkning utan ofta också motverkar den.
3. En god homeopat ber dig ta en testdos redan samma kväll och rapportera resultatet efter något dygn. Upprepa inte dosen förrän ni har pratat igen.
4. Då bestämmer han hur ofta du ska upprepa dosen för att säkerställa att din sjukdom försvinner på det snabbaste och mjukaste sättet.
5. Undvik den som säger “Först måste du gå igenom en kraftig försämring av symptomen innan du blir bättre” eller “Du måste sluta med dina allopatiska läkemedel innan jag kan behandla dig”. Det är inte bara fel utan farligt, eftersom patienten då tvingas uppleva en symptomåterkomst. En bra homeopat rekommenderar förändring av allopatiska doser BARA när förbättring uppnåtts med homeopatin.
6. Undvik den som ger samma torra dos och låter dig upprepa den varje månad utan att ändra potens. Denna “vänta och se”-metod är inte Hahnemanns mest avancerade, även om de flesta homeopater praktiserar den.
7. Homeopaten behöver se dig minst en gång i månaden, men insisterar också på veckovisa rapporter (per telefon eller mejl) för att kunna justera behandlingen när det behövs.
8. Undvik den som säger “Jag känner redan till allt detta” när du nämner avancerade metoder, men vars handlingar motsäger orden.
9. Undvik den som aldrig svarar på samtal eller mejl, eller som åker på långsemester utan att lämna en ersättare för akuta fall.
10. Tyvärr säger namnet på den skola eller de examina och lärare homeopaten haft lite om dennes skicklighet. Att ha “sysslat med homeopati i 20 år” garanterar ingen framgång. Vissa homeopater förblir nybörjare hela livet. Som i alla yrken beror allt på läkarnas personliga egenskaper, arbetsmoral och uppriktiga vilja att hjälpa. Lyssna på vad tidigare patienter säger: hur blev resultaten? Hur tillgänglig var homeopaten? Hur behandlade han eller hon? Hur var personen som människa? Kunde hen känna med patientens lidande?
11. Undvik den som byter läkemedel vid varje besök eller ordinerar flera preparat i snabb följd under veckor. Oftast vet hen inte vilket medel du behöver.
12. Undvik också den som säger att akuta skov inte behöver behandlas, att ditt konstitutionella medel räcker för allt. Det strider mot alla principer för god homeopati. Men gå inte i fällan att behandla varje småkrämpa med något ur hemmaskåpet. Om du får kronisk behandling av en bra homeopat, rådfråga alltid hen om vilka akuta besvär som kräver ingrepp – starta inte egenbehandling!
13. Undvik den som påstår att du bara behöver ETT konstitutionellt medel för resten av livet, oavsett vad som händer. Det strider mot homeopatins alla principer.
14. Undvik den som under konsultationen ständigt avbryts för att ta telefonsamtal. Du har betalat för besöket och förtjänar fokus.
15. Undvik den som, trots utebliven förbättring efter ett–två år, vägrar ompröva ditt fall och envisas med samma medel i tron att hen inte kan ha fel.
16. En bra homeopat talar om vad du kan förvänta dig från början. Hen berättar när nästa besök ska vara och hur du kan nå hen innan dess för bästa uppföljning. Hjälp till genom att noggrant notera symptomförändringar och rapportera dem varje vecka.
17. Undvik den som använder halva konsultationstiden till att nedlåtande prata illa om sina ”inkompetenta” kollegor.
18. Undvik den som ger två medel, ett på morgonen och ett på kvällen, med motiveringen att Hahnemann själv gjorde så. (Han provade kortvarigt för att bevisa att det inte gav någon vinst och övergav metoden efter ett år.)
19. Undvik alla läkare, inklusive homeopater, som är kategoriska.
20. En utmärkt homeopat är ödmjuk, arbetsam, empatisk inför ditt lidande, tålmodig och energisk under konsultationen utan att distraheras av annat. Kort sagt: hen älskar homeopati och människor. Hen behandlar både rika och fattiga och avsätter tid för behövande i sitt eget eller andra länder.

Dr Luke De Schepper (f. 1946) är en belgisk homeopat som under många år praktiserade i USA, lärare i homeopati samt författare till 15 böcker och ett flertal artiklar.

Dela detta inlägg